Управління процесами децентралізації на основі зарубіжного досвіду (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Демократизація відносин у суспільстві серед розвинених країн у більшості випадків супроводжується концепцією фіскальної децентралізації.  На сьогоднішній день у світі пріоритетом є реформа державного управління й децентралізація, наслідком якої постає відмова від централізованої моделі управління та впровадження ефективної системи територіальної організації, фінансової самодостатності органів місцевого самоврядування й розширення їх бюджету. У сучасному стані економіки України та її регіонів спостерігається низка негативних явищ, зумовлена втратою виробничого потенціалу, недостатністю рівня підприємницької активності, наявність значного рівня тіньової економіки, наслідком чого є економічна нестабільність та економічна криза. Таким чином, на сьогодні існує багато невирішених питань щодо ефективної стратегії регулювання процеів децентралізації управлінської системи, рівномірного розподілу повноважень на місцевому рівні й ефективної стратегії формування і розподілу місцевого бюджету. Постає завдання реформування міжбюджетних відносин країни. Однак ключем до успіху вдалого реформування управлінської системи держави є забезпечення економічної децентралізації. Цією стратегією керувалася більшість розвинених країн Європи та світу. Тож доцільно проаналізувати основні переваги, ризики й недоліки децентралізованої системи управління на основі зарубіжного досвіду. Розглянуто історичні та сучасні стратегії реформування системи управління провідних країн світу, проблемні аспекти при проведенні реформ і специфіку їх здійснення в таких країнах, як Німеччина, Польща, Великобританія та Швеція. Визначено перспективи розвитку реформи в Україні й зазначено основні проблеми, що виникли на першому етапі процесу децентралізації.
Keywords: децентралізація; реформування; система управління; стратегія; регіональна політика