Анімація як фактор формування конкурентних переваг послуг організованого туризму (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Мета статті полягає у дослідженні особливостей анімації як фактора формування  конкурентних переваг послуг організованого туризму. Визначено, що анімація використовується у багатьох сферах туризму та дозвілля, зокрема у формі анімаційних програм, театралізованих вистав, анімації в тематичних парках, спортивної та готельної анімації. Досліджено основні підходи до визначення сутності поняття «анімація». Зазначено, що анімацію необхідно розуміти як процес організації дозвілля в закладах відпочинку та оздоровлення, на корпоративних заходах та МІСЕ заходах, у дитячих таборах і на дитячих святах, яка передбачає особисту участь відпочивальників в анімаційних заходах. У результаті дослідження було визначено основні складові анімації, котрі характеризують її як вид організованого туристичного дозвілля: культурне споживання; самоосвіта; неформальне спілкування; культурно-творчі заняття; задоволення екологічних потреб (спілкування з флорою та фауною);  фізкультурно-оздоровчі заняття; розважальна діяльність тощо. Проаналізовано основі види туристичної анімації за різними класифікаційними ознаками. Складова анімаційної діяльності в соціокультурному житті людини виражається у переживанні, враженні, емоції, стані, що охоплюють туриста під час відпочинку. На основі цих реакцій він переусвідомлює, відчуває, осмислює сприйняття події, дає оцінку якості відпочинку і наданих послуг. Форми анімаційних заходів: розважальні, захоплюючі, видовищні заходи, релаксуючі процедури, активні ігри на свіжому повітрі, сімейні та календарні свята, ювілеї в колі друзів, спілкування з приємними людьми в незвичайній атмосфері, спілкування з тваринами, подорожі й ін. Таким чином, анімація як складова дозвілля є способом ініціації творчих потреб людини та її соціальної активності; оптимізації міжособистісних і міжгрупових відносин, соціально-культурної інтеграції, самосвідомості та самовизначення особи в контексті побудови громадянського суспільства. Перспективами подальших досліджень є визначення потенційних напрямів розвитку анімації у сфері туризму, підвищення її якості й сервісу з урахуванням потреб сучасних споживачів туристичного продукту.
Keywords: туризм; анімація; анімаційна програма; готельна анімація; дозвілля; відпочинок