Управління бізнес-процесами (тенденції світового ринку та стратегії великих гравців) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Сьогодні у зв'язку з різким загостренням конкуренції компанії почали активно шукати способи радикального підвищення ефективності бізнесу. Нові умови диктують нові правила гри - підвищення якості продукції при одночасному зниженні її вартості та забезпечення швидкої реакції компанії на постійно мінливі умови навколишнього середовища. Все це призвело до появи нових управлінських підходів, серед яких найбільш розвинений процесний підхід. Вимога гнучкості і динамізму від компаній можна задовольнити, керуючи не окремими функціями, а їх набором, який об'єднує логіка їх взаємодії. Фактично діяльність співробітників компанії складається з двох видів діяльності: повторюваних (які повинні виконуватися періодично або в разі певних подій) та «одиничних», унікальних за алгоритмом, які не повторюються в майбутньому. Фактично бізнес-процес став предметом аудиту, а вдосконалення процесів з метою мінімізації операційних ризиків стало одним з видів поліпшення. Таким чином, вдосконалення системи внутрішнього контролю вимагало не тільки поліпшення бізнес-процесів, а й побудови системи управління операційним ризиком в бізнес-процесах і пов'язаних з ними інструментах. Таким чином, зараз головна конкурентна перевага компаній не в логіці бізнес-процесу, а в поліпшенні управління процесами за рахунок підвищення рівня їх зрілості. На жаль, в даний час лише кілька компаній починають працювати над підвищенням рівня зрілості процесів. Хоча, якщо звернутися до визначення зрілості процесу, то це здатність процесу досягати бажаної мети.
Keywords: бізнес; управління; економіка; бізнес-процеси