Регіональні особливості розвитку закладів вищої освіти в умовах соціальних викликів (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Сучасний глобалізований простір вищої освіти вимагає від закладів вищої освіти адаптації до соціальних стандартів ЄС. Метою статті є обґрунтування регіональних особливостей розвитку закладів вищої освіти в умовах соціальних викликів. Доведено, що від стану системи вищої освіти залежить здатність нації долати соціальні виклики шляхом підготовки висококваліфікованих та етичних фахівців, розробки інновацій, стимулювання підприємницької активності молоді та розробки інструментів подолання регіональних проблем. Проаналізовано основні показники розвитку вищої освіти України з урахуванням регіонального аспекту; активність закладів вищої освіти у сфері соціальної відповідальності на основі представлення закладів вищої освіти у міжнародних рейтингах (рейтинг впливу Times Higher Education та світовий рейтинг UI GreenMetric) та приєднання до ініціативи Глобального договору ООН. Обгрунтовано, що розмір та кількість закладів вищої освіти в регіоні не так сильно впливає на їх здатність вирішувати проблеми суспільства, як бажання академічної спільноти брати на себе соціальну відповідальність. Доведено, що головними засадами розвитку закладів вищої освіти України за умов поступової інтеграції до європейського співтовариства та необхідності подолання соціальних викликів є визнання важливості соціальної місії закладів вищої освіти, посилення їх соціальної відповідальності, а також приведення у відповідність співвідношення кількості студентів, аспірантів та докторантів до кількості викладачів та закладів вищої освіти в регіонах.
Keywords: заклад вищої освіти; регіон; соціальна відповідальність; соціальна місія