Управління інформаційною безпекою підприємства в умовах динамічного бізнес-середовища (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Мета статті полягає у дослідженні особливостей управління інформаційною безпекою підприємства. Визначено, що інформаційна безпека  охоплює різні сфери діяльності й  має на меті формування необхідних умов для підтримки інтересів підприємства, регіону, держави в інформаційній сфері. Виокремлено основні різновиди безпеки та рівні на яких здійснюється управління інформаційною безпекою: міжнародна, національна, безпека на підприємстві й безпека особистості. Визначено сутність поняття «інформаційна безпека» як певний набір стратегій управління процесами, інструментами та політикою, необхідними для запобігання, виявлення, документування й протидії загрозам цифровій і нецифровій інформації. Обов'язки інформаційної безпеки включають створення набору бізнес-процесів, котрі захищатимуть інформаційні активи незалежно від того, як форматується інформація, чи вона перебуває в транзиті, обробляється або знаходиться в стані спокою. У результаті дослідження було визначено, що система управління інформаційною безпекою складова загальної системи управління, базою якої є аналіз ризиків, а призначенням –  створення, реалізація, контроль та вдосконалення заходів у сфері інформаційної безпеки. Система управління інформаційною безпекою передбачає застосування системного  підходу до управління конфіденційною інформацією підприємства, щоб воно залишалося у безпеці. Така система охоплює людей, процеси й ІТ-системи. Результати проведених досліджень дозволяють дійти висновку, що кожне підприємство стоїть перед завданням забезпечити комплексний план захисту інформації. Сучасні  інформаційні системи – це складні набори технологій (тобто апаратного, програмного та мікропрограмного забезпечення), процесів і людей, котрі працюють разом, щоб надати організаціям можливість своєчасно обробляти, зберігати й передавати інформацію для підтримки господарської діяльності та бізнес-процесів. Перспективами подальших досліджень є визначення потенційних напрямів мінімізації ризиків і загроз інформаційній безпеці, що забезпечить не тільки відповідний рівень конкурентоспроможності підприємства, але і його подальший розвиток.
Keywords: інформація; безпека; інформаційна безпека; система управління інформаційною безпекою; захист