Резерви фінансового забезпечення закладів професійної (професійно-технічної) освіти (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Проведено аналіз ефективності фінансування освіти в Україні вцілому та професійно-технічної зокрема. Доведено, що в країні існують диспропорції щодо забезпечення потреб ринку у фахівцях певних спеціальностей і рівня кваліфікації. Щодо потреб у робітничих кадрах, то це стало наслідком скорочення впродовж тривалого часу як кількості професійно-технічних навчальних закладів, так і кількості їх випускників. За результатами аналізу структури та джерел фінансування освіти в Україні й професійно-технічної, зокрема, доведено, що позитивні результати децентралізації освіти та фінансування освітніх послуг можливо забезпечити тільки в разі залучення додаткових коштів. Показано, що додатковий дохід, який може бути використаний на фінансування системи професійно-технічної освіти, місцеві бюджети можуть отримувати з таких джерел, як розміщення тимчасово вільних коштів на депозитних вкладах у банках з одночасним використанням інструментів фондового ринку. Запропоновані механізми можуть бути ефективними за умови їх використання в процесі управління фінансовими ресурсами місцевих рад у коротко- та довгостроковому періоді.
Keywords: освітня галузь; професійна (професійно-технічна) освіта; фінансування освіти; децентралізація; депозити; облігації внутрішньої державної позики