Розвиток експортного потенціалу України в контексті інновацій міжнародних гірничо-металургійних компаній (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Визначено шляхи розвитку експортного потенціалу України в контексті продуктових інновацій міжнародних гірничо-металургійних компаній. Дослідження виконано з урахуванням змісту моделі інноваційного та сталого розвитку країни. Інформаційна база дослідження сформована статистичними даними Державної служби статистики України, публікаціями Світової асоціації виробників сталі, науковими публікаціями з питань технології прямого відновлення заліза, іншими профільними інформаційними матеріалами (інтерв’ю, новини, аналітика). Проаналізовано експортний профіль України з визначенням статусу продукції гірничо-металургійних компаній. Визначено структуру та сальдо зовнішньої торгівлі України, провідні країни-партнери й основні товарні групи в експорті. Оцінено ринкові перспективи заліза прямого відновлення – інноваційного продукту гірничо-металургійних компаній, який сприяє сталому розвитку. Визначено технологічні особливості та економічні чинники виробництва заліза прямого відновлення. Проаналізовано стан глобального ринку заліза прямого відновлення й український досвід упровадження проєктів його виробництва на основі власної залізорудної сировини. Запропоновано заходи щодо сприяння розширенню продуктової пропозиції підприємств у системі «залізо прямого відновлення – сталь високої якості – високотехнологічна продукція з високою доданою вартістю». Набув подальшого розвитку підхід до обґрунтування стратегічних завдань розвитку експортного потенціалу гірничо-металургійної галузі, що буде забезпечувати оновлення експортного профілю України.
Keywords: експортний потенціал; інновації; залізо прямого відновлення; глобальний ринок; гірничо-металургійні підприємства