Розбудова національної промисловості як основа задоволення життєво важливих інтересів населення України (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Досягти гідного рівня задоволення життєво важливих інтересів населення цілком реально за умови належного рівня розвитку національної промисловості. Підтвердженням цього є досвід країн G7 (США, Великобританія, Канада, Німеччина, Франція, Італія, Японія), що демонструють високий рівень і якість життя. Проте відсоток промисловості у ВВП України  протягом 2006-2015 років помітно скоротився. З метою ідентифікації гідності життя українського населення використаємо індекс задоволення життєво важливих інтересів, який охоплює 12 найважливіших інтересів людини та ґрунтується на даних статистики ООН: 1) стан освіти (рівень і якість), %; 2) якість медичної допомоги, %; 3) рівень життя, %; 4) ідеальна робота, %; 5) відчуття безпеки, %; 6) свобода вибору жінок  і чоловіків, %; 7) сприйняття місцевого ринку праці, %; 8) довіра до людей (з 2013 р. – волонтерська діяльність), %; 9) громада (задоволеність містом, селом),%; 10) зусилля по боротьбі з бідністю, % (з 2014 р. – довіра до судової системи, %); 11) дії щодо збереження навколишнього середовища, %; 12) довіра до уряду, %. Розраховано індекс задоволення життєво важливих інтересів населення різними методами. Установлено, що за всіма альтернативними шляхами результат зазначеного індексу наслідує тенденцію поступового зниження. Обґрунтовано тісну кореляцію рівнів розвитку промисловості та задоволення життєво важливих інтересів населення України. Зроблено висновок про нагальну потребу у розбудові національної промисловості як підґрунтя майбутнього існування української людини, суспільства, держави. Це має органічно імплементуватися у формат завдань України в контексті розгортання глобальних мегатрендів і цілей збалансованого розвитку.
Keywords: національна економіка; життєво важливі інтереси населення; промисловість; індекс; сталий розвиток