Вплив зовнішнього середовища на економічну безпеку бізнесу в Україні (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Досліджено вплив зовнішнього середовища на економічну безпеку бізнесу в Україні, яка визначається низкою детермінант, що визначають зміст, структуру та рівень її забезпечення. Розглянуто бізнес-середовище як складну, багатовимірну, поліфункціональну систему, визначено його особливості та складові частини. Охарактеризовано детермінанти середовища прямого та непрямого впливу на економічну безпеку бізнесу. Запропоновано розглядати зміст поняття «економічної безпеки бізнесу» з позиції функціонального та захисного підходів з урахуванням умов бізнес-середовища, що дозволяє вирішувати принципово нові завдання зі зміцнення його безпеки та підвищення здатності протидіяти загрозам і небезпекам як на макро-, так і на мікрорівнях. Визначено мету, об’єкти та суб’єкти економічної безпеки бізнесу, узагальнено організаційні способи забезпечення економічної безпеки бізнесу з позицій захисного підходу. Доведено, що збалансованість інтересів різних стейкхолдерів є важливою передумовою як формування сприятливого бізнес-середовища, так і економічної безпеки бізнесу. Систематизовано основні негативні чинники, що вливають на забезпечення економічної безпеки бізнесу в Україні з урахуванням глобального рейтингу умов організації та ведення бізнесу. Проведено аналіз динаміки ключових показників регуляторного клімату в Україні, визначено конструктивний та деструктивний вплив чинників зовнішнього середовища на економічну безпеку бізнесу. Здійснено оцінювання місця України та країн світу за індексом «Doing Business-2020». Узагальнено кількісні показники розвитку підприємництва та доведено, що економіка України є несприятливою для ведення бізнесу, зокрема малого та середнього. Зазначено, що в Україні та її регіонах все ще не створено сприятливого бізнес-середовища для забезпечення економічної безпеки бізнесу, й визначено її детермінанти. Обґрунтовано необхідність забезпечення економічної безпеки бізнесу як складової соціально-економічного розвитку та передумови досягнення національних економічних інтересів України.
Keywords: економічна безпека бізнесу; бізнес-середовище; бізнес-клімат; умови ведення бізнесу; детермінанти економічної безпеки; виклики; загрози