Визначення рівня диспропорцій у регіонах України на основі нечітко-множинного підходу (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Запропоновано інструментарій регулювання диспропорцій соціально-економічного розвитку регіонів на основі використання методів нечіткої логіки, що враховують мінливе середовище і нелінійну динаміку диспропорцій. Визначено рівні диспропорцій: катастрофічний, допустимий, регульований. На основі встановлених діапазонів чинників впливу на диспропорції, змінні та функції належності для значень рівня диспропорцій, розрахованих для кожного регіону, сформовано нечітке логічне виведення – правила відповідності між чинниками впливу на диспропорції й рівнями диспропорцій для кожного регіону.
Keywords: диспропорції розвитку регіонів; каталізатори та уповільнювачі розвитку регіонів; метод нечіткої логіки; нечітке логічне виведення; регулювання диспропорцій