Соціальна відповідальність в управлінні персоналом підприємства: реалії часу (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
Метою статті є дослідження особливостей упровадження соціальної відповідальності в управлінні персоналом підприємства через аналіз взаємозв’язків між підприємством, суспільством, співробітниками та клієнтами. У наш час розвиток будь-якого підприємства неможливий без упровадження соціальної відповідальності. Розроблення стратегії соціальної відповідальності для підприємства є однією з невід'ємних складових успішного функціонування, оскільки переносить на вищий рівень взаємозв’язки підприємства із суспільством та є одним з найважливіших чинників на шляху до економічного розвитку як окремого підприємства, так і нашої країни в цілому. Установлено, що соціальна відповідальність є результативною за умови розуміння суспільної значущості діяльності підприємств у соціальній сфері. Поняття соціальної відповідальності кожний з науковців трактує по-різному. Водночас усі вони сходяться на думці, що соціальна відповідальність: сприяє сталому розвитку й удосконаленню організації, позитивно впливає на здоров’я та добробут суспільства; повинна враховувати очікування зацікавлених сторін; відповідати чинному законодавству та міжнародним нормам поведінки. Виявлено, що запорукою успіху діяльності підприємства є дотримання принципів соціальної відповідальності, закріплених у стандарті ISO 26000, а саме: постійності, підзвітності, прозорості, ефективності, зворотного зв’язку, верховенства закону, норм, прав тощо. Такі принципи лежать в основі формування, функціонування та вдосконалення соціальної відповідальності в трудовій сфері. Тому при прийнятті управлінських рішень необхідно дотримуватися їх балансу. Першоосновою соціальної відповідальності є досконалість бізнесу. Призначення й місія будь-якого бізнесу – задовольняти певні потреби споживачів. Задовольняти їх якнайкраще, організовувати виробництво ефективно, створювати досконалу продукцію та послуги без шкоди для природи і суспільства – в цьому перш за все й полягає призначення підприємця, його соціальна відповідальність. На такій основі формуються всі складові соціальної відповідальності, основними з яких є: відповідальний виробник, відповідальний роботодавець, відповідальний діловий партнер, відповідальний учасник з питань розвитку територіальних громад, відповідальний учасник економічних і політичних відносин з державою, відповідальний учасник соціальних відносин, відповідальний учасник у сфері волонтерства. Важливу роль у системі управління персоналом підприємства відіграють інструменти соціальної відповідальності. Їх використання дозволяє підприємству створити умови для забезпечення гідної праці, запровадити ефективну систему підвищення кваліфікації, забезпечити кар’єрне зростання працівників, сформувати довіру між роботодавцем і найманими працівниками, а також сприятливий морально-психологічний клімат у колективі, підвищити якість трудового життя та конкурентоспроможність на ринку праці.
Keywords: інструменти; підприємство; складові; соціальна відповідальність; управління персоналом