Спрощення малого бізнесу в умовах діджиталізації та глобалізації: розвиток «бірюзових» організацій (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
Доведено думку про те, що актуалізації в бізнесі набувають тенденції до зменшення ієрархії, діджиталізація бюрократичних процесів і документообігу, аутсорсинг й інші інноваційні технології ведення бізнесу. Досліджено особливості «бірюзової» організації бізнесу на основі ідеї соціальної корисності від підприємництва. Успіх таких компаній полягає в здатності до саморозвитку та зростання, а співробітники розглядають підприємство не як механізм або машину, а як живий організм з душею, здатний удосконалюватися й міцніти без контролю з боку менеджерів та стратегічних планів. Зроблено висновки, що ключовими для створення модерного, легкого та ефективного підприємства у вигляді «бірюзової» організації є такі складові: самоорганізація, еволюційна мета і цілісність. Виникнення «бірюзових» організацій в умовах українського ринку буде відбуватися в креативних індустріях, оскільки свобода у діях є невід’ємним елементом для будь-якого креативного бізнесу. Молоді фірми та стартапи, де всі учасники є максимально зацікавленими в успіху спільної ідеї та отримують пропорційні вигоди, є основою для розвитку нового етапу особистого підприємництва. Такий формат організації також є ідеальним для громадських організацій і громадянського суспільства. Побудовано модель функціонування «бірюзової» організації. Вона передбачає синергію складових, що мають стимулювати незалежне зростання підприємства та гнучкість у динамічних ринкових умовах. Забезпечення парадигми корпоративного мислення, побудованої на інтелектуальному капіталі, є головним завданням для ефективної діяльності «бірюзової» організації. Використано загальнонаукові методи статистичного дослідження, аналізу, узагальнення.
Keywords: «бірюзова організація»; самоменеджмент; управління; ієрархія; підприємництво; діджиталізація; аутсорсинг; глобалізація