Формування та використання фінансових ресурсів об’єднаних територіальних громад в умовах бюджетної децентралізації (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
Визначено сутність поняття «бюджетна децентралізація», розкрито основні теоретичні й правові аспекти процесів бюджетної децентралізації, особливості проведення реформи адміністративно-територіального устрою та умови формування спроможних територіальних громад. Доведено, що досягнення ефективності реалізації реформи бюджетної децентралізації є неможливим без формування фінансово спроможної низової адміністративно-територіальної одиниці – територіальної громади. Проаналізовано фінансові результати діяльності об’єднаних територіальних громад України, в тому числі. Полтавської області у 20152017 рр. У розрізі об’єднаних територіальних громад Полтавської області проаналізовано динаміку доходів, видатків та профіциту/дефіциту громад, в тому числі динаміку доходів, видатків на одну особу в громадах Полтавської області.
Keywords: бюджетна децентралізація; реформа адміністративно-територіального устрою; об’єднані територіальні громади; ресурсна база; міжбюджетні трансферти; доходи; видатки