Фінансова інклюзія регіону: аналіз стану та напрями забезпечення (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
Фінансова інклюзія регіону є засобом «повноцінного» використання інструментарію індустрії фінансових послуг, що зрештою сприяє досягненню довгострокового економічного зростання регіону, оскільки стимулює впровадження інновацій, мобілізацію заощаджень і підтримку інвестицій.  Науково-технічний прогрес зробив надання фінансових послуг простішим, безпечнішим та економічно вигіднішим процесом для пересічних громадян. При цьому охоплення технологіями всіх секторів фінансового ринку сприяє рзв'язанню проблем фінансової інклюзії для всіх типів економік, у тому числі країн, що розвиваються, з низьким рівнем доходу, до яких належить Україна. Це робить актуальними дослідження, що стосуються визначення ефективних шляхів розвитку фінансової інклюзії  Полтавського регіону. У зв’язку із цим було здійснено аналіз існуючого рівня фінансової інклюзії регіону. Дослідження показало, що сьогоднішній рівень його фінансової інклюзії є низьким. Проведене анкетування респондентів довело, що існує велика диспропорція рівня фінансової інклюзії серед міського й сільського населення. Сільське населення обмежено у фінансових послугах. І досі відчувається суттєвий низький рівень довіри до фінансово-кредитних установ. Це гальмує процеси повноцінного залучення населення до фінансової інклюзії та породжує тіньовий сектор. Однак виправлення ситуації вбачаємо у невідкладних діях з боку як держави, так і місцевих органів влади та фінансових установ.  Постійне інформування у ЗМІ й соціальних мережах у  майбутньому зможе відновити довіру до фінансових інституцій і тим самим підвищити не лише рівень фінансової інклюзії, а й кожного мешканця Полтавського регіону.
Keywords: фінансова інклюзія; фінансова грамотність; фінансовий добробут; фінансові цілі; регіон