Особливості управління підприємствами туризму в умовах освітлення (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
Мета статті полягає у вивченні особливостей управління підприємствами туристичного бізнесу в умовах загострення. Розглянуто основні показники розвитку туристичного бізнесу в різних країнах світу. Досліджено загрози і небезпеки, які впливають не тільки на систему управління підприємствами туристичного бізнесу, але й на їхню безпеку. Аналізуючи, систематизуючи та узагальнюючи наукові праці багатьох учених, було розглянуто сутність понять «небезпека» та «загроза», а також визначено основні чинники небезпек, що є характерними для діяльності підприємства туристичного бізнесу. У результаті вивчення було визначено основні загрози та небезпеки суб’єктів туристичної діяльності, які виникають у процесі функціонування туристичних підприємств і пов’язані з недоліками управління матеріальними, інформаційними, людськими, фінансовими та іншими ресурсами туристичних підприємств. У процесі дослідження було запропоновано модель зростання бізнесу, яку можна застосувати для управління підприємством туристичного бізнесу в умовах середовища з високим рівнем небезпек. Згідно з поглядами авторів, набір компонентів менеджменту на кожному етапі розвитку туристичного підприємства повинен бути адекватний її внутрішньому та зовнішньому середовищу, інакше результативність діяльності фірми буде знижуватись. Пропонована модель дозволяє визначити особливості управління підприємством туристичного бізнесу на кожному етапі його розвитку, враховуючи рівень ділової активності, загальної стратегії, рівень розвитку автоматизованих систем управління, особливості позиціонування в зовнішньому середовищі й доступність до реклами, а також співвідношення участі власника в бізнес-процесах підприємства на кожному етапі. Перспективами подальших досліджень є визначення потенційних напрямів мінімізації ризиків та загроз, що забезпечить не тільки відповідний рівень конкурентоспроможності туристичного підприємства, але і його розвиток.
Keywords: туристичний бізнес; туризм; небезпека; загроза; управління