Загрози фінансовій безпеці України: ідентифікація та систематизація (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
Обґрунтовано місце моніторингу й контролю ризиків фінансової стабільності держави в системі забезпечення фінансової безпеки держави. Розглянуто інструментарій ідентифікації загроз фінансовій безпеці України через поточний і стратегічний аналіз показників розвитку фінансової системи. Проаналізовано тенденції економічного розвитку держави в контексті виявлення джерел загроз її фінансовій стабільності. Проведено динамічний аналіз фактичних значень індикаторів фінансової безпеки України в цілому та за окремими її складовими. Виявлено загрози фінансовій безпеці Україна на основі порівняльного й трендового аналізу. Досліджено причини критичного стану боргової, банківської та грошово-кредитної безпеки в структурі фінансової й виявлено передумов виникнення системних загроз. Проведено систематизацію ризиків і загроз фінансовій безпеці України за її складовими. Узагальнено вплив системних загроз у фінансовій сфері на економічну безпеку держави. Проаналізовано міжнародний досвід моніторингу фінансової стабільності держави. Надано порівняльну характеристику національного та європейського підходів до виявлення загроз фінансовій безпеці на макрорівні. Визначено додаткові загрози фінансовій безпеці України з використанням рейтингових показників за методикою Європейського центрального банку. Доведено, що оновлення переліку індикаторів і якісне збагачення аналітичної системи ідентифікації загроз динамічними та рейтинговими показниками дозволить виявити додаткові загрози фінансовій безпеці Україні. Виділено додаткові ризики для національної фінансової системи, пов’язані з глобалізацією й діджиталізацією державної фінансової системи, що не враховуються чинними методичними рекомендаціями щодо розрахунку рівня економічної безпеки України. Доведено, що в умовах динамічного розвитку міжнародного економічного співробітництва державна політика має формуватися на основі запобігання та раннього виявлення загроз.
Keywords: фінансова безпека; економічна безпека держави; ризик; загроза; індикатор загрози; фінансова система; фінансова стабільність; забезпечення фінансової безпеки