Планування та реалізація стартапу в сучасному бізнес-середовищі (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
Розглянуто поняття й різновиди стартапів. Обґрунтовано можливість реалізації стартапу із запуску фудтраку із пропозицією корисного харчування.Сьогодні стартапи є однією з основних загроз для корпорацій. Невеликі молоді компанії здатні за короткий проміжок часу створити не менше глобальний продукт, ніж величезна досвідчена корпорація. Різні аспекти діяльності стартапів відображені в роботах багатьох зарубіжних дослідників, підприємців. У загальному розумінні стартапом є будь-яка нова бізнес-ідея, яка має теоретичне обґрунтування та практичне застосування, тобто ця бізне-ідея має приносити певну вигоду. На сьогодні в Україні термін «стартап» уживається щодо нових бізнес-проектів, створених з розрахунком на швидке їх зростання і високу, внаслідок цього, капіталізацію. Метою дослідження є визначення й аналіз результатів упровадження успішних стартапів та огляд законодавчих аспектів для їх розроблення й упровадження; обґрунтування можливостей для реалізації стартапу із запуску фудтраку з реалізацією страв здорового харчування. Попри те, що поняття «стартап» в Україні існує більше ніж 70 років, воно залишається достатньо специфічним явищем, яке викликає багато різноманітних зауважень і питань. Значна кількість неоднозначностей виникає під час процесу реєстрації та процедур пов’язаних з оподаткуванням такого бізнесу. Нормативно-правове регулювання господарської діяльності й порядок здійснення інвестиційної діяльності стає на заваді створення та реалізації стартапів. Наведено долідження на зразок SWOT-аналізу ринку здорового харчування в Полтаві. Так, у внутрішньому середовищі переважають слабкі сторони над сильними, що ж до зовнішнього середовища, що тут переважають можливості над загрозами. Важливим елементом слабких сторін є саме відсутність спеціалізованих закладів здорового харчування в Полтаві, проте слабкі сторони відкривають можливості для розвитку здорового харчування, вказуючи саме на ті сегменти, на які необхідно звернути увагу та створити певні умови для розроблення й реалізації стартапів.
Keywords: стартап; фудтрак; здорове харчування; ринок харчування; підприємництво