Соціальна відповідальність органів влади та місцевого самоврядування у забезпеченні інтегрованого розвитку територій (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
Розглянуто сучасні підходи до розвитку територій і зазначено, що в Україні дедалі більше застосовується інтегрований європейський підхід до розвитку територій. Окреслена сутність інтегрованого розвитку, етапи розроблення Концепції (Стратегії) інтегрованого розвитку, підкреслено, що розуміння ролі та функцій органів влади й місцевого самоврядування у розробленні та реалізації інтегрованого розвитку територій повинно сприйматися не лище як поточне  завдання управління, а й як соціальна відповідальність перед громадою та суспільством. Визначено ключові аспекти соціально відповідальної поведінки органів влади й місцевого самоврядування у забезпеченні інтегрованого розвитку територій. Зазначено, що сприйняття виконання своїх функцій як соціальної відповідальності дозволить ефективно планувати та реалізовувати плани розвитку територій, конкурувати за інвестиції й кращі робочі місця; використовувати місцевий ресурс території для створення конкурентних переваг регіону, забезпечувати мотивацію та спроможність «ключових учасників» використовувати конкурентні переваги й ефективно співпрацювати; створювати та підтримувати інституції, що сприяють використанню інтелектуального потенціалу,  постійній модернізації й інноваціям у регіоні; забезпечувати бажання та спроможність ключових установ пристосовуватися до викликів глобальної економіки.
Keywords: органи влади та місцевого самоврядування; інтегрований розвиток території; соціальна відповідальність