Фінансова безпека страхової компанії: оцінювання та напрями забезпечення. (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
Ефективність розвитку страхової діяльності з метою активізації руху інвестиційних ресурсів, а також захисту населення в умовах соціально-економічних перетворень можлива за наявності кількох умов, однією з яких є фінансова безпека страхової компанії. Теоретичне обґрунтування сутності поняття «фінансова безпека страхової компанії» здійснене на основі аналізу й узагальнення існуючих підходів, що дозволило виокремити спільні елементи та відмінності у трактуванні науковцями. Запропоновано фінансову безпеку страховика  розуміти як здатність страхової компанії, а також як стан, що надалі  потребує можливості його аналізу, оцінювання й визначення напрямів забезпечення.Визначено концептуальні засади оцінювання фінансової безпеки страхової компанії, які враховують вплив факторів і містять алгоритм формування системи показників за конкретними групами. Виявлено фактори впливу на фінансову безпеку страхової компанії та визначено комплекс заходів для її забезпечення.
Keywords: фінансова безпека; страхова компанія; ліквідність; платоспроможність; фінансова надійність; ділова активність