Проектування служби антикризового управління підприємством (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
Поглиблення ринкових відносин і забезпечення реалізації курсу на стійке економічне зростання економіки держави робить надзвичайно актуальною проблему організації протидії економічним і політичним кризовим явищам в діяльності підприємств і відродження їх нормального функціонування та потребує впровадження на підприємствах антикризового управління як постійно діючої складової загального господарського механізму, що спрямовано на запобігання та подолання кризових явищ у діяльність підприємства. На думку авторів, створення  певної структури  з антикризового управління повинно залежати від обсягів діяльності й розміру підприємства та фаз кризи: легка, глибока, катастрофа.У результаті проведеного дослідження визначено, що питання організаційного проектування служби антикризового управління (САУ) підприємства й механізму функціонального її забезпечення залишаються на сьогодні недостатньо вивченими.Визначено основні принципи створення служби антикризового управління. З’ясовано причини необхідності створення САУ на підприємствах, її основні функції та завдання діяльності. Обґрунтовано підходи до формування САУ.Розглянуті принципи щодо запропонованої до впровадження служба антикризового управління  повинна завжди бути готовою до подолання кризової чи критичної передкризової ситуації, що може постати через зіткнення інтересів власників підприємств на ринку та впливу чинників внутрішнього і зовнішнього середовищ.
Keywords: менеджмент; управління; підприємство; криза; система антикризового управління