Європейська валютна система: проблеми та розробки перспективної оцінки (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
Досліджено проблеми функціонування європейської валютної системи. Наголошено, що зараз ЄС та єврозона потерпають від напруженості й нерозв’язаних проблем, що не виключає поступове зменшення  згуртованості та впливу країн Європи.Метою статті є аналіз сучасних проблем  функціонування Європейського Союзу та Європейської валютної системи зокрема, а також оцінювання перспектив їх подальшого розвитку.Боргова криза в єврозоні ставить питання про перспективи єдиної європейської валюти та європейської інтеграції. Виділено головні перешкоди для стабілізації економічної ситуації в єврозоні, серед яких політичні ризики, закредитованість економіки багатьох країн ЄС,  податково-бюджетна політика й ін. Зараз створення повноцінного економічного, банківського, бюджетного та політичного союзу в Європі вважається неможливим, але це є необхідною передумовою для стабільного функціонування валютного союзу.Зазначено, що в результаті економічної кризи Європа поділилася на два макрорегіони: неблагополучний «Південь» і благополучна «Північ». Відмінності між «Півднем» та «Північчю» можна назвати історично обумовленими завдяки особливостям політики ЄС під час створення економічного союзу та при переході до євро. Ці ж відмінності є однією з головних причин кризи.Численні прогнози передбачають різні сценарії розвитку ситуації в Європі від песимістичних до оптимістичних. Однак для реалізації оптимістичного сценарію необхідні політичні зусилля провідних країн ЄС, перш за все Німеччини, Франції й Нідерландів. Зроблено висновок, що відновлення економіки має супроводжуватися м’якою монетарною політикою та більш гнучкими бюджетними правилами.   Європейські лідери мають знайти шляхи подолання проблем, створити інституції для підтримки євро, більш ефективно асимілювати іммігрантів та запровадити реформи для активного економічного зростання.
Keywords: Європейська валютна система; єврозона; Європейський Союз; європейська інтеграція; євро