Поглиблення відносин між Україною та ЄС у контексті реалізації умов ПВ ЗВТ (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
Вивчено реальний стан та наслідки поглиблення економічної співпраці між Україною та ЄС в умовах реалізації Угоди про асоціацію. Політична мета Угоди передбачає запровадження в Україні базових європейських цінностей: демократії, верховенства права, поваги до прав людини та стандартів європейської системи безпеки. Економічні пріоритети Угоди полягають у допомозі в реформуванні української економіки і її регулювання. Розглянуто стан виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом на основі вивчення як офіційних звітів уряду, так і результатів досліджень незалежних експертів. Виконано аналіз сучасного стану, структури, тенденцій та особливостей торговельного співробітництва України з країнами Європейського Союзу. Визначено вплив функціонування поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі з ЄС. Особливу увагу приділено проблемам виходу українських підприємств на ринок ЄС і використанню безмитних тарифних квот. Зроблено висновок, що початковий період застосування Угоди, яка повністю набрала чинності з вересня 2017 року, можна оцінювати як прогресивний з достатніми ознаками позитивних результатів, що мають надихнути на її подальшу стабільну реалізацію.
Keywords: євроінтеграція; Європейський Союз; Угода про асоціацію; зона вільної торгівлі; експорт; імпорт