Аналіз інформаційної безпеки держави в умовах глобалізації (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
Метою статті є аналіз особливостей, складових, загроз інформаційній безпеці України та розроблення подальших механізмів забезпечення системи інформаційної безпеки. Досліджено групи інформаційно-технологічних небезпек, серед яких виділено інформаційну зброю, інформаційну злочинність, інформаційний тероризм, інформаційне маніпулювання. Проаналізовано основні загрози інформаційній безпеці особи, держави та суспільства. Доведено, що у процесі забезпечення інформаційної безпеки важливо розуміти характер, природу, сутність і зміст загроз та небезпек, уміти своєчасно ідентифікувати джерело загрози. Запропоновано у сфері інформаційної безпеки держави продовжити заходи щодо запобігання відтоку, розкраданню, втраті, перекручуванню, підробленню інформації; запобігання загрозам державній безпеці, безпеці особистості, суспільства в цілому; запобігання несанкціонованим діям зі знищення, модифікації, копіювання, блокування інформації; запобігання іншим формам незаконного втручання в інформаційні ресурси та інформаційні бази даних і системи; забезпечення правового режиму документованої інформації як об’єкта власності; захисту конституційних прав громадян на збереження особистої таємниці та конфіденційності персональних даних, що є в інформаційних системах і ресурсах суб’єктів та об’єктів різних форм власності.
Keywords: інформаційна безпека; загрози інформаційній безпеці; інформаційна війна; інформаційний тероризм; інформаційна зброя; інформаційна злочинність