Проблеми вдосконалення міжнародного туристичного ринку Грузії (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
Виконано аналіз сучасного стану міжнародного туризму Грузії. На цій основі розроблено комплекс заходів і практичних рекомендацій для підвищення конкурентоспроможності туристичного ринку Грузії на світовому ринку міжнародних туристичних послуг, що безпосередньо впливає на розвиток економіки країни. Також стверджується, що сприяння зростанню кількості міжнародних туристів безпосередньо впливає на розвиток економіки країни. Грузія завдяки геополітичному розташуванню й існуючим природним, історичним та культурним ресурсам має практично необмежені ресурси розвитку міжнародного туризму. Разом з тим туристичний потенціал країни використовується недостатньо ефективно, і головна причина цього полягає в слабо розвинутій інфраструктурі туризму. Здійснено аналіз існуючого стану розвитку ринку міжнародного туризму й розкрито актуальні проблеми, що стримують його розвиток у Грузії. Для досягнення цілей, намічених стратегічною програмою туризму Грузії, і досягнення світового рівня конкурентоспроможності туристичного ринку країни необхідне розв’язання таких першочергових завдань: зростання державних та приватних інвестицій у сфері туризму; удосконалення бізнес-середовища з метою збільшення іноземних і місцевих інвестицій; за допомогою ефективного маркетингу та інформаційної кампанії залучення візитерів з туристичних ринків з високою платіжною здатністю; зростання конкурентоспроможності за допомогою пропозиції туристичного обслуговування на світовому рівні; повага, охорона і просування на світових туристичних ринках природної та культурної спадщини Грузії. Для подальшого розвитку міжнародного туристичного ринку країни і розв’язання вищеперелічених завдань необхідним є встановлення партнерських взаємовідносин між державою, представниками туристичної індустрії, неурядовими організаціями та місцевим населенням. Це сприятиме підвищенню пізнаваності Грузії на світовому туристичному ринку і піднесенню міжнародного туризму на якісно новий рівень.
Keywords: міжнародний туризм; туристичний ринок; туристичний потенціал; туристичний продукт; туристична індустрія; політика туризму