Облік і оподаткування суб’єктів малого підприємництва: сучасний стан, проблеми і перспективи (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
Одним із ключових елементів ринкових перетворень є мале підприємництво. Останнім часом значно збільшилася кількість малих і середніх підприємств в Україні, зросли показники, що характеризують результати їх діяльності. Певною мірою це сталося завдяки державній підтримці малого бізнесу. Найбільш дієвим напрямом підтримки діяльності й розвитку суб’єктів малого підприємництва є запровадження спрощеної системи оподаткування, забезпечення фінансової державної підтримки та спрощення порядку ведення обліку.Система бухгалтерського обліку, контролю і звітності суб’єкта малого підприємництва враховуває специфічні особливості у застосуванні облікових методів та прийомів і передбачає:можливість застосування спрощеного Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій;спрощення порядку ведення обліку, зокрема застосування спрощених форм облікових регістрів;запровадження спрощеної системи оподаткування.Саме застосування спрощеного Плану рахунків є підставою для використання простої та спрощеної форм бухгалтерського обліку, розроблених у рамках державної програми підтримки суб’єктів малого підприємництва і запроваджених до використання малими підприємствами. Зміни спрощеного Плану рахунків, а саме: уведення рахунків 90, 91, 96 замість 84 і 85 та впровадження рахунків 48 і 74, вимагають реформування облікових регістрів цих форм. Проблеми виникають у суб’єктів малого бізнесу не тільки при застосуванні облікових регістрів, а й при оподаткуванні господарської діяльності. Так, зміни податкового законодавства в Україні протягом останнього часу супроводжувалися посиленням податкового тягаря на малий бізнес. Проведені дослідження свідчать, що суб’єкти малого підприємництва здійснюють позитивний вплив на розвиток економіки України. Проте їх діяльність потребує підтримки з боку держави, насамперед у сфері організації обліку й оподаткування, де на сьогодні існує чимало проблем, що потребують розв’язання.
Keywords: суб'єкт малого підприємництва; спрощений план обліку; спрощена форма бухгалтерського обліку; регістри обліку