Оцінювання ефективності використання виробничих запасів, як основа для прийняття зважених управлінських рішень на ПАТ «Полтавський автоагрегатний завод» (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
Актуальність статті обумовлена необхідністю вирішення питань, пов’язаних із налагодженням ефективного використання виробничих запасів на підприємстві. Виробничі запаси задіяні  в основному виді діяльності, без їх участі в процесі господарювання неможливе повноцінне функціонування промислового підприємства. Метою цього дослідження є визначення ефективності використання виробничих запасів на ПАТ «Полтавський автоагрегатний завод» і розроблення пропозицій щодо їх оптимізації на підприємстві, що розглядається. Методологічною основою здійсненого дослідження є системно-структурний підхід, який передбачає розгляд об’єкта як цілісної, багатоаспектної та багаторівневої системи. У процесі розгляду використовувалися такі методи: теоретичне узагальнення, статистичний аналіз – для вивчення, групування і порівняння емпіричних даних з метою дослідження тенденцій зміни виробничих запасів у динаміці; аналіз та синтез, системний підхід – для визначення особливостей обліку виробничих запасів; індукція й дедукція – для аналізу складу виробничих запасів; графічний метод – для оцінювання стану виробничих запасів підприємства; факторний аналіз для прогнозування фінансових результатів діяльності. Емпіричну базу дослідження складають фінансова та бухгалтерська звітність ПАТ «Полтавський автоагрегатний завод». У процесі аналізу встановлено, що наявність і стан виробничих запасів на підприємстві більшою мірою позитивно впливають на його діяльність, що свідчить також про гарну економічну ефективність їх використання. Для підвищення ефективності використання цього виду ресурсів підприємства необхідно аналізувати тенденції зміни  складових виробничих запасів. Елементи наукової новизни отриманих результатів полягають в обґрунтуванні організаційних, теоретичних та методичних положень і наданні практичних рекомендацій щодо ефективного використання виробничих запасів на ПАТ «Полтавський автоагрегатний завод», що дозволить поліпшити результативність управління виробничими запасами підприємства. Практичне значення отриманих результатів полягає в тому, що реалізація наданих висновків і пропозицій буде сприяти ефективності використання виробничих запасів. Результати проведеного дослідження можуть бути використані в процесі вдосконалення системи контролю виробничих запасів на підприємстві ПАТ «Полтавський автоагрегатний завод». Питання ефективному використанню виробничих запасів завжди знаходилися в центрі уваги практичних та наукових працівників. Нині  існує необхідність і можливість застосування нових організаційних та методичних підходів у розв’язанні проблем їх контролю, аналізу і використання підприємствами. Подальші дослідження будуть сприяти розробленню нових методів управління виробничими запасами, котрі зменшуватимуть вартість їх утримання, плануванню розробленнямоделей, які дозволять забезпечити оптимальну наявність виробничих запасів для досягнення максимального зростання ефективності їх використання.
Keywords: виробничі запаси; оборотні активи; коефіцієнт закріплення; оберти; тривалість оберту; матеріаломісткість; матеріаловіддача; рентабельність