Інтеграція інноваційних систем управління та каналів збуту туризму (Економіка і регіон/ Economics and region, 2018)
У часи бурхливих змін і вкрай невизначеного європейського майбутнього індустрія туризму, як і раніше, розглядається як ключова рушійна сила соціально-економічного прогресу за рахунок створення робочих місць і підприємств, доходів від експорту й розвитку інфраструктури. Фактори зовнішнього середовища, пов'язані з глобальною геополітичною невизначеністю, економічною волатильністю і високим конкурентним характером міжнародного туристичного ринку, підвищують обізнаність про діяльність туристичних підприємств на світовому ринку. Вивчено проблеми, що стоять перед болгарськими туристичними підприємствами, на основі даних, представлених Всесвітнім економічним форумом і Всесвітньою туристською організацією.  Визначено, що підтримка конкурентоспроможності вимагає постійних інновацій в діяльності туристичних підприємств для задоволення зростаючих потреб усе більш вимогливих туристів. Інтеграція інновацій в туристичну інформаційну систему і канал поширення життєво важливий для підприємств галузі, оскільки вона забезпечує конкурентоспроможність каналів збуту, їх необмежене охоплення для мільйонів туристів у всьому світі та розширює коло цільових ринків. Інновації в індустрії туризму є основним фактором забезпечення довгострокового зростання за рахунок підвищення конкурентоспроможності сектора. У подальших дослідженнях значення показників конкурентоспроможності болгарського туризму можуть бути оцінені через призму управління інформаційною системою в каналі розподілу й інновацій в цьому районі. Ґрунтуючись на аналізі Індексу конкурентоспроможності туризму, було визначено основні фактори, що обмежують зростання, поряд з інструментами для ефективного подолання їх через інноваційну інтегровану систему поширення інформації.
Keywords: інновації; система управління інформацією; канал дистрибуції; конкурентоспроможність