Пропозиції щодо зменшення IFRS моделей оцінки земельних ділянок (Економіка і регіон/ Economics and region, 2018)
Метою статті є формулювання пропозицій зі зменшення міжнародних підходів до оцінки вартості земельних ділянок у фінансових звітах. Міжнародні стандарти регламентують використання різних моделей оцінки земельних ділянок в залежності від належності земельних ділянок до складу статей Звіту про фінансовий стан: «Нерухомість, споруди і устаткування» (модель собівартості або модель переоцінки); «Інвестиційна нерухомість» (модель собівартості або модель справедливої вартості); «Непоточні активи, утримувані для продажу» (модель собівартості, модель переоцінки, модель справедливої вартості або  справедлива вартість за мінусом витрат продажу); «Запаси» (собівартість запасів або чиста реалізаційна вартість). Враховуючи особливий статус земельних ділянок як виду активів, що не амортизують, запропоновано виокремити у розділі «Непоточні активи» Звіту про фінансовий стан статтю «Земельні ділянки» з її оцінкою за справедливою вартістю.
Keywords: земельні ділянки; нерухомість; зайнята власником; інвестиційна нерухомість; модель собівартості; модель переоцінки; модель справедливої вартості