Значення концепції маркетингової орієнтації в нових реалізаціях (Економіка і регіон/ Economics and region, 2018)
У статті розглядаються питання значущості орієнтації компаній на маркетингову стратегію як засоби їх подальшого зростання. Сьогодні маркетингову концепцію можна охарактеризувати як прагнення до досягнення корпоративних цілей шляхом задоволення і перевершити всі потреби клієнтів значно краще, ніж конкуренти. Наприклад, американська розважальна компанія Netflix (заснована Р.Хастінгсом і М.Рандольфом в 1997 році в Каліфорнії) одним з провідних світових інтернет-розважальних сервісів з більш ніж 117 мільйонами членів у більш ніж 190 країнах світу. Учасники можуть дивитися фільми в будь-який час і в будь-якому місці стільки, скільки захочуть. Також вони можуть грати, припиняти і відновлювати перегляд без будь-яких зобов'язань. У 2013 році Neftlix додала в свій успішний прокат фільмів і потокового бізнесу бізнес-портфоліо оригінального контенту для ТБ-шоу і дебютувала в своїй першій серії. Крім того, всі його різноманітні опції відображаються на всіх електронних і мобільних пристроях, що дозволяє клієнтам дивитися їхні улюблені фільми і покази під час руху. У концепції маркетингу може бути застосовано три умови, які необхідно враховувати.Діяльність компанії має бути зосереджена на наданні задоволеності клієнтів, а не просто виробництві продуктів. Це не завжди так просто, як може здатися на перший погляд. Наприклад, бренд Duracell, що належить P & G, створив міцну репутацію на світовому ринку в якості більш довговічною батареї. Іншими словами, рекламодавці зосередили свої зусилля на таких ключових перевагах, як термін служби батареї.Щоб зрозуміти концепцію задоволеності клієнтів, я аналізую модель Кано (John Fahy і David Jobber, 2015), яка допомагає диференціювати такі характеристики, як незадоволеність, задоволення і захоплення. Три моделі складають модель: «повинно бути», «більше краще» і «радість». Досягнення задоволеності клієнтів залежить від комплексних зусиль. Відповідальність за реалізацію концепції лежить не тільки в відділі маркетингу, а й повинна працювати прямо через виробництво, фінанси, закупівлі, дослідження і розробки, інжиніринг, кадрові ресурси і інші відділи. Іншими словами, компанія повинна встановити повсюдно всю систему Total Quality Management (TQM). TQM - це підхід, в якому всі люди компанії беруть участь у постійному підвищенні якості продукції і означає, що всі співробітники беруть на себе відповідальність за задоволення потреб клієнтів. Іншими словами, його можна визначити як «свободу від дефектів» (Kotler, 2016). Досягнення задоволеності клієнтів залежить від комплексних зусиль. Задоволеність клієнтів залежить від продуктивності продукту. Якість безпосередньо впливає на продуктивність продукту. Сьогодні стає так важко дивуватися комусь. Але якщо продуктивність перевищує очікування клієнтів, покупець в захваті.
Keywords: концепція маркетингу; споживча цінність; концепція продажу; успіх компанії; управління