Особливості впливу змін на розвиток агропродовольчого сектору економіки України (Економіка і регіон/ Economics and region, 2018)
Проаналізовано  наукової літератури дозволив виділити такі взаємопов’язані поняття, як «розвиток», «зміна», «процес», «рух», «шлях». Сформульовано основні особливості здійснення змін на основі процесного підходу. Визначено, що результативність здійснення змін залежить від ступеня їх досліджування, обґрунтування вибору доцільності методів і підходів, а зміни характеризуються через будову (статику) і процес функціонування (динаміку). Виокремлено об’єкти змін, їх параметри і характер, а також види змін. Визначено вплив політичних, соціальних, науково-технічних змін на розвиток агропродовольчого сектору. Визначено об’єкти економічних змін та їх вплив на агропродовольчий сектор.  Встановлено, що агропродовольчому секторі  України спостерігається постійне коливання показників економічних змін, інколи ці коливання показують негативну динаміку. Доведено, що агропродовольчий сектор як головний виробник продовольства в країні для внутрішніх і зовнішніх споживачів взаємодіє із зовнішнім середовищем через ринки матеріально-технічних ресурсів та агропродовольчої продукції, органи державної влади, інші інституційні чинники. Доведено, що як відкрита система, агропродовольчий сектор відчуває тиск зовнішнього середовища, зокрема через зміну валютного курсу, що впливає на рівень цін ресурсів і продукції, біфуркації соціально-політичної ситуації тощо.
Keywords: агропродовольчий сектор; зміна; макрозміни; розвиток; процес; рух; середовище