Передумови забезпечення соціально- економічної безпеки регіонів України (Економіка і регіон/ Economics and region, 2018)
Розглядається система соціально-економічної безпеки регіону. Визначені початкові параметри соціально-економічної безпеки регіону на основі системного підходу, його компонентів та особливостей. Основними факторами, що впливають на соціальну та економічну безпеку регіону, є макроекономічні ресурси, соціальна, інституційна, політична та інформаційна підтримка. Обґрунтовано необхідність створення системи показників соціально-економічної безпеки регіонів за окремими її компонентами. Визначено низку невирішених проблем, які перешкоджають досягненню соціальної та економічної безпеки на регіональному рівні. Відзначено, що природне поєднання державних, регіональних та місцевих інтересів сприяє максимально повному використанню кожного регіону та внутрішнього потенціалу. Визначено пріоритети регіональної соціально-економічної політики з точки зору децентралізації бюджету. Обґрунтовано мету соціально-економічної безпеки регіонів України, яка полягає у забезпеченні соціальної рівноваги, економічної стабільності та розвитку, відповідно до якої викладено цілі соціально-економічного забезпечення регіонів. Доведено, що розвиток економіки регіону є однією з головних передумов забезпечення соціально-економічної безпеки регіонів України. Обґрунтовано необхідність більш ефективного використання внутрішнього потенціалу регіонів з точки зору обмежених бюджетних та інших ресурсів. Визначено умови забезпечення соціально-економічної безпеки регіонів України за економічними можливостями регіонів, що розвиваються, включаючи підвищення конкурентоспроможності, підтримку та зміцнення науково-технічного, кадрового потенціалу, скорочення темпів інфляції, погіршення екологічної ситуації, підвищення рівня життя населення України
Keywords: забезпечення соціальної та економічної безпеки регіону; передумави; фактори; загрози; системний підхід