НАНОТЕХНОЛОГІЇ ЯК ОСНОВА РЕАЛІЗАЦІЇ ПАРАДИГМИ РОЗВИТКУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ (Економіка і регіон/ Economics and region, 2017)
УДК [330.332+330.341.1]«71»(477)Бондар-Підгурська Оксана Василівна, кандидат економічних наук, доцент. ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі». Глєбова Алла Олександрівна, кандидат економічних наук, доцент. Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка. Хоменко Ірина Іванівна, завідувач відділу досліджень промислової власності, Центр інтелектуальної власності та передачі технологій Національної академії наук України. Нанотехнології як основа реалізації парадигми розвитку національної економіки. На основі методології системного та комплексного підходів обґрунтовано      доцільність        практичного використання нанотехнологій як найважливішого стратегічного                   напрямку                    розвитку високотехнологічних виробництв, інноваційного перетворення промисловості, інструменту задоволення життєво важливих інтересів населення України. Актуалізовано необхідність підвищення ефективноcті трансферу технологій – важливої умови реалізації парадигми розвитку національної економіки. Результати форсайт-оцінки інноваційних технологій ХХІ століття в країнах ЄС, США і Японії узгоджено із ЖВІ населення з метою формування державних програм розвитку та стратегічних прогнозів. Виділено концептуальні особливості та основні завдання в контексті реалізації парадигми розвитку національної економіки.Ключові слова: парадигма, національна економіка, нанотехнології, наноматеріали, життєво важливі інтереси населення.