Регіональна політика Європейського Союзу як інституційна передумова забезпечення сталого розвитку територій (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті розкрито сутність, зміст і значення регіональної політики Європейського Союзу як інституційної передумови забезпечення сталого розвитку територій у сучасних умовах глобальних трансформацій. Регіональна політика ЄС розглядається як  системний механізм досягнення балансу між економічною ефективністю, соціальною згуртованістю та екологічною безпекою, який ґрунтується на принципах солідарності, субсидіарності, компліментарності, партнерства й багаторівневого управління. Висвітлено еволюцію політики згуртованості, охарактеризовано інституційну архітектоніку та ключові інструменти фінансування: Європейський фонд регіонального розвитку, Фонд згуртованості, Європейський соціальний фонд+, Фонд справедливого переходу й тимчасовий інструмент NextGenerationEU. Узагальнено практичний досвід держав-членів та показано значення адаптації європейських механізмів для України в контексті децентралізації, післявоєнного відновлення та інтеграції до європейського простору.
Keywords: Європейський Союз; Україна; сталий розвиток; регіональна політика; принципи; інституціоналізація; інновації; економіка; соціальна сфера; екологія; публічне управління