Зміцнення фінансової безпеки підприємств критичної інфраструктури україни в умовах воєнного стану (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті досліджено проблематику фінансової безпеки підприємств критичної інфраструктури України в умовах повномасштабного воєнного вторгнення та посиленої глобальної економічної нестабільності. Підкреслюється стратегічне значення фінансової безпеки як інтегрального елементу економічної стабільності підприємств. Обгрунтовано взаємозв’язок між рівнем фінансової безпеки підприємства та ліквідністю, платоспроможністю, фінансовою стійкістю, фінансовою незалежністю економічного суб’єкта. Систематизовано основні групи ризиків, що впливають на фінансову безпеку, серед яких військові, фінансово-економічні та природно-техногенні загрози, та розкривають їхній вплив на фінансові показники підприємств. Розроблено матрицю «ризик → індикатор → інструмент реагування», що дозволяє систематично ідентифікувати загрози фінансовій безпеці підприємств критичної інфраструктури, пов’язуючи конкретні категорії ризиків з вимірюваними фінансовими показниками та відповідними інструментами реагування. На основі аналізу сучасних підходів до оцінки фінансової безпеки запропоновано концептуальну модель, що базується на ризик-орієнтованому підході та інтегрує інструменти фінансового менеджменту й державної підтримки. Модель передбачає систематичний моніторинг ключових фінансових індикаторів, сценарний аналіз можливих негативних впливів, а також застосування механізмів державного регулювання для мінімізації фінансових загроз. Особлива увага приділяється взаємозв’язку між фінансовою стійкістю, ліквідністю, платоспроможністю та фінансовою незалежністю як основними компонентами фінансової безпеки, що дозволяє забезпечити безперервність функціонування підприємств критичної інфраструктури у воєнний та повоєнний періоди. Результати дослідження підкреслюють необхідність системного, комплексного підходу до управління фінансовими ризиками та визначають стратегічні напрями зміцнення фінансової безпеки підприємств критичної інфраструктури. Практичне значення отриманих висновків полягає у формуванні рекомендацій щодо адаптації фінансового управління до умов високої невизначеності та підвищення стійкості підприємств до зовнішніх загроз.
Keywords: фінансова безпека; підприємства критичної інфраструктури; фінансова стійкість; ліквідність; платоспроможність; воєнний стан; ризик-орієнтоване управління; державна підтримка