Інтеграція бізнес-аналітики в облікові інформаційні системи України (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
Стаття присвячена інтеграції бізнес-аналітики в облікові інформаційні системи (АІС) в Україні як чиннику підвищення ефективності та конкурентоспроможності підприємств. Показано, що поєднання АІС, які забезпечують збір, обробку й звітність фінансових даних, з інструментами бізнес-аналітики дає змогу покращити якість управлінських рішень, оптимізувати витрати й прогнозувати тенденції розвитку. Виокремлено ключові бар’єри впровадження (низька обізнаність, нестача компетенцій, фінансові обмеження, проблеми якості даних) та окреслено переваги використання ERP, CRM, BI-систем, хмарних технологій, великих даних й IoT. Запропоновано напрями подолання викликів, зокрема розробка та впровадження спеціалізованих цифрових рішень для обліку, розширення інвестицій у навчання персоналу та використання державної підтримки у вигляді грантів.
Keywords: бізнес-аналітика; бухгалтерські інформаційні системи; цифрова трансформація; автоматизація обліку; хмарні технології; штучний інтелект