Діджиталізація бізнес-екосистем в сучасній економічній парадигмі в умовах цифрової трансформації економіки (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
Диджиталізація відкриває нові можливості, а головне – допомагає оптимізувати та покращити діяльність підприємства, що особливо актуально для українського бізнесу під час війни. Цифрові технології не лише створюють величезний потенціал для підвищення продуктивності компаній, вони також можуть покращити економічну стійкість. Тепер диджиталізація виступає основою для успішних комунікаційних зв’язків з клієнтами, зменшення загальних витрат та оптимізації бізнес-процесів. Компанії мають обмежені ресурси, тому є потреба у їх раціональному використанні. У зв’язку з цим набуває цінності вивчення та пошук шляхів впровадження цифрової трансформації на підприємствах, методів оптимізації бізнес-процесів в сучасних умовах, а також дослідження різних наслідків диджиталізації для економіки України. Даний процес допоможе оптимізувати як основні бізнес-процеси, так і допоміжні з керуючими. Цифрові бізнес-екосистеми набувають особливого значення з практичної точки зору, оскільки в сучасних умовах компанії з різних секторів економіки прагнуть використовувати зовнішні ресурси для задоволення зростаючих потреб клієнтів. У сучасних умовах господарювання поняття цифровізації суспільства та економіки розглядаються як основа впровадження інноваційних змін. У цьому сенсі цифрова трансформація спрямована на дифузію діджитал-технологій в усі види бізнесу та суспільного життя, що потребує створення відповідного нормативно-правового середовищ. Діджиталізація є основним фактором зростання світової економіки і головним фактором розвитку цифрової економіки в Україні. Аналіз урядових ініціатив щодо розвитку цифровізації національного суспільства й економіки показує, що в Україні відбувається підвищення інтенсивності перебігу цього процесу. Цифрова трансформація бізнесу в Україні забезпечує значний внесок у стійке економічне зростання, підвищення конкурентоспроможності базових галузей та інноваційних секторів економіки. Використання цифрових технологій стає обов’язковим для багатьох видів бізнесу України, який працює в сучасному конкурентному середовищі. В умовах євроінтеграції України існує потреба у долученні до європейських програм діджиталізації та цифрової трансформації бізнесу.
Keywords: бізнес; екосистема; діджиталізація; євроінтеграції України; парадигма; цифрова трансформація; цифрові технології