Фондовий ринок України в контексті сучасних економічних трансформацій (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті досліджено сучасний стан та динаміку розвитку фондового ринку України в умовах економічних трансформацій. Проаналізовано особливості функціонування основних сегментів ринку, зокрема обсягів біржової торгівлі цінними паперами на організованих торговельних майданчиках у 2018–2024 рр., а також структурні зміни в інституційному середовищі. Виявлено ключові чинники, що впливають на ринкову активність, серед яких домінування державних боргових інструментів, скорочення кількості професійних учасників та обмежена капіталізація корпоративного сектору. Дослідження підтверджує високу чутливість ринку до зовнішніх шоків та водночас демонструє його здатність до адаптації за умов часткової стабілізації економічного середовища. На основі отриманих результатів обґрунтовано напрями підвищення ефективності функціонування фондового ринку, включаючи диверсифікацію інструментів, зміцнення інституційного потенціалу та розширення можливостей залучення приватного капіталу.
Keywords: фондовий ринок; ринок капіталів; портфельні інвестиції; інститути спільного інвестування; фінансовий потенціал; фінансові ресурси