Фінансовий ринок України: сучасні виклики та іновації (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті розглянуто загрози та виклики фінансового ринку України та їх подолання шляхом впровадження новацій задля забезпечення сталого економічного розвитку. Акцент зроблено на банківський сектор, який є найбільшим і найрозвиненішим сегментом фінансового ринку України. Досліджено зміни, що відбулись у банківській системі задля можливостей накопичування та перерозподілу фінансових ресурсів, підтримки стабільності національної валюти, зростання ліквідності  банків. На прикладі АТ «Сенс-банк» продемонстровано результати трансформації банківської системи України в умовах невизначеності. Доведено необхідність впровадження фінансовими посередниками інноваційних технологій в свою діяльність. Обґрунтовано, оновлення Стратегії розвитку фінансового ринку є підґрунтям для трансформації фінансового сектора задля розбудови та повоєнного відновлення економіки країни. Стратегічна мета державних банків під час війни та після її завершення сфокусована на поступовому зменшенні частки держави в капіталі банків, впровадженні спеціалізованих державних НФУ. Обґрунтовано важливість розбудови ефективної Fintech-екосистеми для підвищення привабливості фінансового ринку. Запропоновані в статті заходи сприятимуть стійкості фінансових посередників на внутрішньому ринку та відкриють нові можливості їх інтеграції у ринковий простір ЄС.
Keywords: фінансовий ринок; банківський сектор; модель корпоративного управління; страхування; цифрова трансформація; кредитування; дистанційне обслуговування; фінансові послуги; стратегія; фінансова інклюзія; інновації; фінансова інфраструктура; Fintech-екосистема