Оцінка ефективності інноваційного потенціалу промислових підприємств (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У сучасних умовах успішне функціонування та сталий розвиток промислового підприємства вимагає комплексного вдосконалення ключових показників ефективності, формування та застосування інноваційних методів управління, організації інноваційних виробничих процесів і технологій, а також активізації використання накопиченого інноваційного потенціалу та методів його розвитку для виробництва високоякісної та високотехнологічної продукції, що користується попитом на національному та світовому ринках. Моделювання виробничих процесів та ресурсів наразі є одним з основних інструментів управління підприємством в організації управління складними виробничо-економічними системами. Для реалізації інноваційної діяльності промисловим підприємствам необхідний сформований та накопичений інноваційний потенціал, а також умови для його успішної реалізації. Інноваційний потенціал – це параметр, який дозволяє оцінити можливості та навички керівництва підприємства щодо реалізації реальної інноваційної діяльності та формування стратегії інноваційного розвитку промислового підприємства. Наразі питання економічної оцінки рівня інноваційного потенціалу та його ресурсів у промислових підприємствах в цілому є дуже актуальним. На думку авторів, під час визначення рівня накопиченого інноваційного потенціалу підприємства необхідно використовувати діагностику як метод аналізу існуючих неповних характеристик та показників діяльності суб'єктів економіко-виробничої системи. Враховуючи все це, у статті представлено послідовність етапів формування, розвитку та реалізації інноваційного потенціалу при реалізації інноваційного проекту, проаналізовано рівень накопиченого інноваційного потенціалу підприємства за видами діагностики, а також запропоновано метод діагностики рівня накопиченого інноваційного потенціалу підприємства на основі адекватності основних складових інноваційного потенціалу, здатності підприємства здійснювати інноваційну діяльність у сьогоденні та майбутньому, параметрів його можливостей та експертної оцінки.
Keywords: промислові підприємства; моделювання; інноваційний потенціал; оцінка; індекс; ефективність; діагностика; інноваційний проект