Крихкість регіонів у контексті сталого розвитку: чинники, методи та оцінювання на прикладі України (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті розглянуто поняття крихкості регіонів та методи її оцінювання. Розглянуто чинники, які сприяють регіональній крихкості, зокрема політична нестабільність, економічна вразливість, безпекові ризики тощо. Описано Індекс крихких держав, що обчислюють з врахуванням чотирьох секторів: згуртованості, економіки, політики та соціуму. Наголошено на тому, що окремі компоненти індексу крихкості (FSI) можуть бути адаптовані до регіонального рівня аналізу і здійснено оцінювання крихкості регіонів України. У роботі також візуалізувано результати рейтингування десяти найуразливіших регіонів та обгрунтовано вибір саме цих областей для аналізу. Крім того, описано індикатори обчислення інтегрального індексу крихкості для регіональної оцінки в контексті сталого розвитку. Окрема увага також приділена аналізу світового досвіду оцінювання крихкості регіонів. Цінність роботи полягає в адаптації методики оцінювання крихкості держав до регіонального рівня.
Keywords: індекс крихкості; сталий розвиток; регіон; ранжування; регіональна крихкість; ризик