Інклюзивний розвиток як стратегічний орієнтир модернізації національної економіки України (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті досліджено теоретико-методологічні засади інклюзивного розвитку як стратегічного вектору модернізації національної економіки України. Визначено зміст поняття «інклюзивний розвиток» у контексті сучасних глобальних трансформацій, викликів посткризового відновлення та сталого зростання. Проаналізовано підходи вітчизняних і зарубіжних науковців до інтерпретації інклюзивності, окреслено ключові характеристики інклюзивної економіки. Окрема увага приділена інституційним, соціальним і фінансовим механізмам реалізації інклюзивної модернізації. У процесі дослідження сформульовано пріоритетні напрями державної політики, орієнтованої на досягнення інклюзивного розвитку в умовах соціально-економічної нестабільності та воєнного стану. Запропоновано підходи до оцінювання результативності інклюзивних реформ через систему індикаторів. Стаття обґрунтовує необхідність переосмислення стратегічних орієнтирів розвитку України на засадах справедливості, рівного доступу до ресурсів і активної участі громадян у прийнятті рішень.
Keywords: інклюзивний розвиток; модернізація; національна економіка; інституційна політика; соціальна справедливість; сталий розвиток