Модель державної цифрової простежуваності харчової продукції мікро- і малого бізнесу в контексті електронної комерціїц (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті було представлено державну концептуальну модель цифрової простежуваності «Трек.Food», яка поєднує поточні цифрові державні платформи «Дія.Бізнес», «Дія.Інспектор» і цифрові інструменти і механізми QR-ідентифікації, що формує єдину екосистему контролю. У дослідженні було сформовано покрокову архітектуру цифрової верифікації та реєстрації виробничих і складських потужностей, яка дозволяє проводити аудити відповідності стандартам HACCP в реальному часі із залученням аналітичних модулів ризик-орієнтованого регулювання. Проаналізовано механізми створення динамічних QR-сертифікатів безпечності продукції, як елементів цифрового паспорта кожної партії, що радикально відрізняється від традиційних моделей сертифікації через перенесення фокусу державного контролю із суб’єкта господарювання на кожну конкретну партію продукції. Створено методологію циклічного цифрового нагляду, у якій взаємодія між споживачами, виробниками, логістичними операторами та державними органами реалізується через єдине цифрове середовище, яке дозволяє автоматично ініціювати перевірки та коригуючі дії на основі факту електронної операції або сканування QR-коду споживачем, формуючи новий рівень відповідальності у ланцюгах постачання. У порівнянні з існуючими підходами, запропонована модель значно знижує регуляторне навантаження на бізнес, скорочує потребу у фізичних інспекціях, забезпечує прозорість та підзвітність кожної транзакції та підвищує рівень довіри споживачів до онлайн-каналів збуту харчової продукції. Слід виділити, що інтеграція цифрової компетентності персоналу харчових підприємств у процес формування QR-кодованих партій та впровадження репутаційної моделі ризик-орієнтованого моніторингу забезпечить стабільне функціонування системи, покращить добровільну відповідності бізнесу до стандартів безпечності і якості. Загалом запропонована концептуальна модель дозволить створити державний інструментарій обґрунтованого, автоматизованого і гнучкого нагляду, а для мікро- та малого харчового бізнесу реалізувати спрощений доступ до онлайн збуту харчової продукції.
Keywords: цифровізація; простежуваність; харчова галузь; державне регулювання; електронна комерція; малі харчові підприємства; QR-динамічний сертифікат; QR-партія