Аналіз факторів, що впливають на сталий розвиток підприємства (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
Чим вища стійкість підприємства, тим воно більш незалежне від зовнішніх факторів ринкової ситуації і, як наслідок, менший ризик банкрутства. На сталий розвиток підприємства впливає велика кількість факторів. Фактори можуть відрізнятися за структурою (прості та складні), за значущістю результату (первинні та вторинні вторинні), за тривалістю (постійні та тимчасові). Проте всі ці фактори можна розділити на внутрішні, залежно від причини їх виникнення, залежно від організації роботи підприємства, і зовнішні фактори, які не підвладні волі організації. При аналізі особлива увага приділяється внутрішнім факторам, оскільки підприємство може певною мірою контролювати та впливати на них. Підприємство не має можливості впливати на зовнішні фактори, воно може лише максимально вигідно адаптувати свою роботу до їх змін. Різноманітні методи оцінки стану сталого розвитку підприємства, як правило, повторюють і доповнюють одна одну, тому в залежності від цілей аналізу та наявної бази даних можуть використовуватися як комплексно, так і окремо. Факторний аналіз – це метод дослідження впливу ряду факторів на результати, визначення ступеня впливу кожного з них. Цей метод незамінний для оцінки причин зміни того чи іншого показника. Як приклад можна навести метод ланцюгової підстановки, а також не менш загальний метод абсолютних і відносних різниць. На сталий розвиток підприємства великий вплив мають чинники, які можна поділити на зовнішні та внутрішні. Внутрішні безпосередньо залежать від організації роботи самого підприємства; зміна зовнішніх майже не підвладна волі підприємства. Цього поділу необхідно дотримуватися при моделюванні виробничо-господарської діяльності та намаганні управляти фінансовою стабільністю шляхом комплексного пошуку резервів підвищення ефективності виробництва. Водночас підприємство з хорошим сталим розвитком не має проблем із державою та суспільством, оскільки податки та соціальні внески сплачуються вчасно, робітники та службовці вчасно отримують зарплату, акціонери отримують дивіденди, а підприємство гарантує повернення кредитів. У зв’язку з цим актуальним є дослідження основних аспектів формування, використання та управління оборотними коштами, визначення їх ролі в сталому розвитку підприємства.
Keywords: підприємство; внутрішній фактор; зовнішній фактор; сталий розвиток; конкуренція; макросередовище; стратегія; аналіз; фактор; фінанси; ризик