Практики цифровізації торговельної діяльності в Україні та світі (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
Цифрова трансформація торгівлі є ключовим чинником зміни форматів економічної взаємодії на національному та глобальному рівнях. У статті досліджено практики цифровізації торговельної діяльності в Україні та провідних країнах світу з акцентом на інструментах, стратегіях і викликах впровадження. Розкрито порівняльні підходи до розвитку електронної комерції, логістичних платформ, CRM-систем і діджитал-маркетингу. Запропоновано типологію цифрових інструментів, охарактеризовано бар’єри їх інтеграції в українську економіку. Встановлено, що ефективна цифровізація торгівлі можлива лише за умови синергії державної політики, бізнес-інновацій і розвитку цифрових компетенцій. Представлені результати є основою для вдосконалення цифрових стратегій суб’єктів господарювання з урахуванням міжнародного досвіду.
Keywords: цифрова торгівля; електронна комерція; маркетплейси; CRM-системи; цифрові стратегії; діджитал-маркетинг; логістичні платформи