Тенденції та інноваційні моделі доставки їжі в ресторанному бізнесі (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
Метою дослідження є вивчення інноваційних моделей доставки їжі на ринку ресторанного бізнесу України. Для досягнення цієї мети було визначено кілька ключових завдань, серед яких аналіз моделей організації служб доставки їжі, дослідження основних тенденцій у цьому сегменті та порівняльний аналіз основних учасників ринку. Під час дослідження сегменту доставки їжі проаналізовано сучасні моделі та запропоновано класифікацію, яка відображає комплексний підхід до доставки їжі з урахуванням різноманітності бізнес-моделей і потреб споживачів. Класифікація охоплює агрегаторну модель, модель власної служби доставки, «хмарні» кухні, даркстори, модель доставки наборів продуктів харчування, гібридну модель та інші, що надає можливість закладам ресторанного господарства обирати оптимальну модель залежно від специфіки їхньої діяльності, клієнтської бази та ресурсів. Встановлено, що в Україні найпоширенішою є агрегаторна модель, а модель власної служби доставки їжі поступово набирає популярності серед локальних закладів ресторанного бізнесу, що свідчить про їхнє прагнення до незалежності та підвищення якості обслуговування клієнтів. У статті особливу увагу приділено вивченню поведінки споживачів. Такий підхід дозволяє глибше зрозуміти вподобання, очікування та звички клієнтів, які користуються послугами доставки їжі. Дослідження включає аналіз позиціонування локальних і міжнародних компаній, які активно конкурують та впливають на розвиток ринку доставки їжі. Виявлено, що міжнародні компанії домінують на ринку завдяки широкому охопленню, інноваційним технологіям, а локальні заклади ресторанного бізнесу активно впроваджують власні моделі доставки, орієнтуючись на потреби своєї аудиторії та забезпечуючи індивідуальний підхід до клієнтів. Встановлено, що сегмент доставки їжі в Україні активно розвивається, інтегруючи міжнародні тенденції такі як екологічні ініціативи, здорове харчування, «хмарні» кухні та віртуальні ресторани, штучний інтелект та аналітика даних тощо. На основі отриманих результатів дослідження визначено ключові виклики, що стоять перед ринком доставки їжі в Україні, та окреслено перспективи його подальшого розвитку.
Keywords: доставка їжі; український ринок; ресторанний бізнес; організаційні моделі; інновації; тенденції розвитку; перспективи галузі