Інноваційний розвиток національної економіки в контексті глобальних економічних тенденцій (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті досліджено теоретико-методологічні основи інноваційного розвитку національної економіки в умовах глобальних трансформацій. Розкрито ключові тенденції світової економіки, що формують «інноваційний тиск» на країни з перехідною економікою, зокрема цифровізацію, екологізацію, глобалізацію знань та фрагментацію виробничих ланцюгів. Обґрунтовано необхідність комплексного міжсекторального підходу до державної інноваційної політики, спрямованої на довгострокову конкурентоспроможність. Встановлено, що в Україні інноваційна активність залишається низькою через обмежене фінансування, слабкий трансфер технологій та інституційну нестабільність. Запропоновано стратегічні напрями стимулювання інновацій: кластеризацію, розвиток публічно-приватного партнерства, цифровізацію управління, підтримку експортно-орієнтованих інновацій. Зроблено висновок щодо необхідності трансформації інституційного середовища для створення ефективної національної інноваційної системи.
Keywords: інноваційний розвиток; глобальні трансформації; інноваційна політика; цифровізація; публічно-приватне партнерство; кластеризація; трансфер технологій; конкурентоспроможність