Маркетингові засади регіонального розвитку: досвід ЄС та імперативи для України (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті досліджено маркетингові засади регіонального розвитку країн Європейського Союзу, зосереджено увагу на їх ефективності та можливостях адаптації для України з урахуванням сучасних соціально-економічних та безпекових викликів. Визначено імперативи впровадження європейських підходів до використання маркетингових інструментів у стратегічному плануванні регіонального розвитку, залученні інвестицій і покращенні економічної динаміки регіонів України. Проаналізовано європейські практики регіонального маркетингу, зокрема територіальний брендинг, інвестиційний маркетинг, цифрові платформи та залучення громад. Визначено, що активне використання діджитал-інструментів, зокрема геоінформаційних систем, мобільних застосунків, великих даних та віртуальної реальності, є ключовими чинниками успішного просування регіонів і трансформації управлінських процесів у регіональному менеджменті. Акцентовано на важливості партисипативних підходів, які сприяють залученню громадян до формування та реалізації регіональної політики, підвищенню прозорості управління та посиленню соціальної згуртованості. Сформульовано рекомендації щодо адаптації європейського досвіду використання маркетингових інструментів у практиці регіонального розвитку України, до яких віднесено: розробку комплексних регіональних стратегій на основі маркетингових досліджень; створення унікальних брендів регіонів для підвищення їх конкурентоспроможності; розвиток інвестиційних платформ для залучення інвестицій; активізацію громадської участі через механізми партисипації; застосування цифрових інструментів для просування територій. Очікуваними результатами імплементації маркетингових підходів, адаптованих до принципів ЄС, є зростання обсягів інвестицій, підвищення туристичної привабливості, створення нових робочих місць, покращення рівня життя населення, а також формування позитивного міжнародного іміджу України. Доведено, що інтеграція європейських практик є важливим чинником регіонального розвитку, особливо в контексті післявоєнного відновлення України, оскільки сприятиме економічній стабільності, соціальній згуртованості та сталому розвитку територій.
Keywords: регіональна політика; регіональний розвиток; маркетинг; територіальний маркетинг; маркетингові імперативи; брендинг регіонів; інвестиції; інновації; партисипативний підхід; діджиталізація; Європейський Союз