Динаміка просторового розподілу податкових надходжень у територіальних громадах деокупованих областей України (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
Досліджено зміни значень коефіцієнту просторової поляризації податкових надходжень бюджетів на душу населення у територіальних громадах Сумської та Чернігівської, а також Львівської області протягом 2021-2024 років. Оцінено статистичну значимість обчислених значень коефіцієнту поляризації та його міжчасових змін у періоди 2021-23, 2023-24 та 2021-24 років з використанням бутстреп-методики побудови довірчих інтервалів та специфічного біноміального тесту значимості змін у медіані розподілу надходжень. Підтверджено вищу статистичну силу специфічного тесту для встановлення міжчасових ефектів порівняно із універсальною бутстреп-методикою. Встановлено, що різке зростання коефіцієнту поляризації супроводжувало відносну стабільність реального рівня податкових надходжень деокупованих областей протягом 2023 року, а глибоке його зниження у 2024 році може розглядатися як ознака занепаду податкоспроможності регіонів. Наявні відмінності у географічній структурі розподілу податкових надходжень між деокупованими областями, а також нелінійність співвідношення між динамікою реальної податкоспроможності та коефіцієнтом її просторової поляризації вимагають подальших методичних вдосконалень з метою класифікації просторових розподілів показників розвитку.
Keywords: поляризація; коефіцієнт поляризації; Чернігівська область; Сумська область; бутстреп; критерій знаків