Цифрова трансформація підприємств нафтогазової промисловості для підвищення ефективності їх діяльності (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
Цифрова трансформація нафтогазової промисловості, як і інших галузей економіки, є необхідною умовою успішного функціонування в умовах невизначеності та швидкої зміни ринку. Використання цифрових технологій підприємствами нафтогазової галузі дозволить покращити зв’язки між різними суб’єктами (нафтогазвидобувними та сервісними підприємствами), розвинути робочу структуру кожного суб’єкта та забезпечити їх довгострокову стійкість у нестабільному ринковому середовищі. У дослідженні обґрунтовано переваги цифрової трансформації підприємств нафтогазової промисловості для підвищення ефективності їх діяльності. Доведено необхідність розроблення цифрової стратегії суб’єктів нафтогазового комплексу. Представлено онтологічну модель позитивних ефектів цифровізації процесів розвідки, розробки та видобутку у нафтогазовій промисловості.
Keywords: цифрова трансформація; нафтогазвидобувні та сервісні підприємства; нафтогазова галузь; машинне навчання; штучний інтелект