Діджиталізація бухгалтерського обліку: сучасні тенденції та інструменти автоматизації (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
Поточне дослідження присвячене обґрунтуванню важливості впровадження цифрових технологій у сучасних облікових процесах підприємства. У дослідженні ретельно систематизовано інструменти автоматизації облікових процесів в умовах цифровізації, які мають значний вплив на ефективність бухгалтерського обліку в Україні. Встановлено, що успішна автоматизація передбачає інтеграцію новітніх технологій, таких як штучний інтелект, блокчейн, хмарні рішення, аналітичні системи тощо. Авторами також узагальнено подальші тенденції впровадження цифрових технологій в трансформаційних умовах України, які включають адаптацію до нових вимог ринку, розвиток кваліфікації бухгалтерів та інтеграцію інноваційних рішень у бізнес-процеси. Встановлено, що для успішної цифровізації бухгалтерського обліку необхідна не лише реалізація технічних змін, а й зміна підходів до управління, що виправдано потребами сучасного підприємництва в Україні.
Keywords: штучний інтелект; блокчейн технології; хмарні технології; автоматизація процесів; ведення обліку